מגדילות ראש: תובנות ממדעי המוח על עצמנו, אושרנו ובריאותנו

המוח: קילו וחצי של חומר דמוי ג'לי שאחראי על הרצונות, ההתנהגויות, המחשבות, הזכרונות, התכונות והרגשות שלנו. בעשורים האחרונים חלו התקדמויות משמעותיות בתחום של מדעי המוח שלימדו אותנו דברים רבים על האיבר המופלא הזה ועל איך הוא משפיע על כל מי שאנחנו ומה שאנחנו. בפודקאסט "מגדילות ראש", חוקרות המוח ד"ר נאוה לויט בן-נון וד"ר נועה אלבלדה ממרכז סגול למוח ותודעה מדברות על הממצאים הלוהטים מחזית חקר המוח וכיצד אנחנו יכולים לרתום תובנות שעולות מממצאים אלו בשביל לשפר את הבריאות המוחית, הפסיכולוגית והגופנית שלנו ושל ילדינו.

תוכן עניינים

ממתקים למוח – ההשפעה של חשיפה למסכים על התפתחות המוח

לרגל החזרה ללימודים, ד"ר נאוה לויט בן-נון וד"ר נועה אלבלדה משוחחות על ההשפעה של חשיפה ממושכת למסכים על התפתחות המוח בילדים ונותנות טיפים חשובים לשמירה על "תזונה מוחית" נכונה.

סגנונות רגשיים, פרק 1: הבסיס המוחי של רגשות

רגשות הם המנוע העיקרי של ההתנהגות האנושית, ולמרות זאת, המחקר שעוסק בבסיס המוחי של רגשות עדיין בחיתוליו. ד״ר נאוה לויט בן-נון וד״ר ונועה אלבלדה מנסות להבין למה רק בשנים האחרונות חוקרי מוח "העזו" לחדור לתחום שהיה נחלתם הכמעט בלעדית של פסיכולוגים ומציגות את אחת התאוריות החדשניות של הבסיס המוחי של רגשות: תאוריית הסגנונות הרגשיים של ד"ר ריצ'י דייוידסון. באמצעות התיאוריה הזו מסבירות נאוה ונועה כיצד סגנונות רגשיים משפיעים על ההבדלים הבינאישיים שמייחדים כל אחד מאתנו ואיך אפשר לכוון אותם כדי להיות מי שאנחנו רוצים להיות.

סגנונות רגשיים, פרק 2: חוסן

נועה לא מצליחה להירגע אחרי שנהג חותך אותה בפראות לפני הרמזור ונאוה מסבירה למה אנחנו שונים ביכולת התאוששות שלנו מארועים ריגשיים – רמת החוסן הריגשי שלנו – ואיך זה קשור לטיב הקשרים המוחיים בין אזורים מסויימים במוח שנבדלים מאדם לאדם.להאזנה באתר הרדיו.

סגנונות רגשיים, פרק 3: השקפה

יש אנשים שרואים את חצי הכוס המלאה ויש כאלו שמתרכזים דווקא בחצי הכוס הריקה. לאיזו קבוצה אתם שייכים? נועה ונאוה משוחחות על הרשת המוחית שאחראית ליכולת שלנו לראות את העולם דרך משקפיים ורודים, רשת התגמול המוחית, ואיך הבדלים בפעילות של הרשת הזו צובעים את סוג המשקפיים דרכם אנחנו מביטים על העולם.

סגנונות רגשיים, פרק 4: מודעות עצמית

נסו לעצום את העיניים ולהתרכז בגוף שלכם. מה אתם מרגישים בבטן, בריאות, בכפות הרגליים? האם אתם אנשים שמחוברים לגוף שלהם ומודעים לכל תחושה ותחושה, או אולי אתם דווקא מאלו שרק כאבים חזקים במיוחד גורמים להם בכלל לשים לב שיש להם גוף? ואיך זה קשור לעולם הריגשי שלכם? נאוה ונועה עונות על כל השאלות האלו ועוד.

סגנונות רגשיים, פרק 5: רגישות לקונטקסט

נאוה מנסה את כוחה בתחום ההומור ונועה חושבת שאולי פודקאסט על המוח הוא לא המקום הנכון לבדיחות ומנצלת את ההזדמנות לדבר על הרגישות שלנו לקונטקסט, או במילים אחרות על יכולות הטאקט שלנו שנבדלות מאדם לאדם. מסתבר שגם הפעם, הבדלים בפעילות של רשתות מוחיות מסויימות גורמות לנו להיות שונים ביכולות הטאקט שלנו, מה שמאוד משפיע על הבדלים בינאישיים ביכולות ריגשיות.

סגנונות רגשיים, פרק 6: אינטואיציה חברתית

עד כמה הרדאר החברתי שלכם מלוטש? האם אתם מצליחים בקלות לנחש על מה אנשים חושבים ולמה הם עושים את מה שהם עושים, או שההתנהגות האנושית תמיד הייתה ותמיד תהיה מסתורית ובלתי מובנת עבורכם? נאוה ונועה מדברות על המנגנונים המוחיים שאחראים לאינטואיציה החברתית שלנו ולמה אצל חלק מהאנשים היכולת להיכנס לראש של אנשים אחרים לא באה כל כך בקלות.

סגנונות רגשיים, פרק 7: קשב

כשאנחנו שומעים את המילה ״קשב״ אנחנו בדרך כלל חושבים על יכולות כמו למידה, זיכרון ויכולות קוגניטיביות אחרות. יחד עם זאת, כמו שנאוה ונועה מסבירות, קשב היא יכולת הרבה יותר תשתיתית שנמצאת בבסיס התפקוד הריגשי והחברתי ולא רק התפקוד הקוגניטיבי שלנו, ורובנו לא ממצאים את הפוטנציאל הגלום בה לטובת הגברת הרווחה הנפשית שלנו. החדשות הטובות: אנחנו יכולים לשפר ולפתח את יכולות הקשב שלנו באמצעות תרגולים מנטליים שונים.

סגנונות רגשיים, פרק 8: האם סגנונות רגשיים הם קבועים? משינוי מוחי לשינוי עצמי

נועה מחליטה לבדוק מה הסגנון הרגשי האישי שלה ומגלה שיש מקום לשיפור. אבל האם בכלל אפשר לשנות סגנונות רגשיים? עד כמה הם נקבעים ברמה הגנטית ועד כמה הם מושפעים מהסביבה? כפי שנאוה מסבירה, עם תרגולים נכונים וקצת מאמץ, כולנו יכולים לשנות את הסגנון הרגשי שלנו ולנוע על ששת הרצפים הרגשיים. רוצים לבדוק מה הסגנון הרגשי האישי שלכם? לחצו כאן.

סגנונות רגשיים, פרק 9: סגנונות רגשיים ופסיכופתולוגיות

למרות שאין סגנון רגשי ״טוב״ וסגנון רגשי ״רע״, הימצאות בקצוות של רצפי הסגנונות הרגשיים עשויה להוביל לבעיות שונות. נאוה ונועה מדברות על המשמעויות הקליניות והאבחוניות של תאוריית הסגנונות הרגשיים ועל ההשלכות של תאוריה זו לגבי טיפולים שמוצעים היום עבור הפרעות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות שונות.

סגנונות רגשיים, פרק 10: סגנונות רגשיים ותהליכים פיזיולוגיים: נפש בריאה – גוף בריא

עצמו את העיניים. עכשיו דמיינו רעש צורמני של חריקת גיר על לוח. האם צמרמורת עזה התפשטה בגופכם? איך יכול להיות שאירוע מנטלי לחלוטין שהתרחש רק בעיני רוחכם הצליח לגלוש אל מחוץ לגבולות המחשבתיים ולהשפיע על תהליכים גופניים? בפרק שחותם את סדרת הסגנונות הרגשיים, נאוה ונועה מדברות על הקשרים ההדוקים שבין הגוף למוח וכיצד הסגנון הרגשי שלנו יכול להשפיע – לטובה ולרעה – על מצבנו הבריאותי.