חוקרות המוח של מרכז סגול מתארחות בשעה הבינתחומית, פודקאסט שמחדד את המוח

במסגרת השעה הבינתחומית, בה מתנהלת שיחה אקדמית אחד על אחד עם אקדמאים מהמרכז הבינתחומי בשלל נושאים, חוקרי המוח של מרכז סגול מספרים על מחקרי מוח שנערכים במרכז ובכלל בנושאים כמו אוטיזם, התנהגות חברתית, סכיזופרניה, הקשר בין חיידקי מעיים להתנהגות, מיינדפולנס וחינוך ועוד.

תוכן עניינים

מה מדעי המוח יכולים לספר לנו על הפסיכולוגיה האנושית?

לרגל ארועי יום האישה הבינלאומי 2018, הרצאתה של ד״ר נועה אלבלדה שהוקלטה בשידור חי בפאב הדולי פרטון. בהרצאה מספרת נועה על התובנות החשובות שסיפקו לנו מדעי המוח בשנים האחרונות לגבי הפסיכולוגיה האנושית ומה ניתן ללמוד מהן לגבי השאלה איך אנחנו יכולים לטפח את המוח ואת הרווחה הנפשית שלנו.

החיבור בין האדם לטבע ממבט מדעי המוח

בטן גב מול הים, ישיבה מול נוף מדברי עוצר נשימה או אפילו סתם טיול בפארק העירוני יכולים להרגיע אותנו, לעזור לנו להשתחרר ולגרום למחשבות שלנו להיות ממוקדות יותר. ד"ר נועה אלבלדה מתארת את הקשר שבין יציאה לטבע לבין פעילות המוח האנושי וכיצד התובנות לגבי ההשפעה החיובית של הטבע על המוח הללו מיושמות במקומות שונים בעולם.

על מוח וסטרס

אורח החיים המודרני חושף אותנו להרבה סטרסורים, גירויים שגורמים לנו לתחושת לחץ שלאורך זמן יכולה לפגוע בבריאותנו הגופנית, המוחית והפסיכולוגית. ד״ר נועה אלבלדה מסבירה למה לחץ הוא חלק חשוב מחיינו ובלעדיו לא היינו יכולים להתמודד עם איומים. היא גם מסבירה למה אנו בני האדם רגישים במיוחד להשפעות של לחץ כרוני, למה חשוב מאוד להבין מהו לחץ וכמובן איך אפשר להתמודד איתו בצורה טובה.

סנכרון רגשי

כשאנחנו שמחים, כועסים או לחוצים, אנחנו נוטים לעיתים קרובות ל"הדביק" את הסובבים אותנו. חלק מהסיבות נעוצות בסינכרון טבעי שמתרחש בין אנשים, סנכרון שקשור במערכות הפיזיולוגיות שלנו ובא לידי ביטוי במח, בגוף ובלב. ד"ר יוליה גולנד ממרכז סגול למוח ותודעה מסבירה מהו בדיוק הסנכרון ובאילו נסיבות הוא מתרחש, וכמו כן, איך הוא בא לידי ביטוי במערכות יחסים, בתעמולה פוליטית ואפילו במסיבות טראנס.

על הקשר בין מיינדפולנס לחינוך

עמוס אבישר, אחראי הפיתוח המקצועי בתוכנית בית ספר סגול של המרכז, מגיע מעולם החינוך ומספר על השילוב בין חינוך לבין מיינדפולנס. נשמע רוחני ומשונה? לא משוכנעים שהילדים והילדות בבתי הספר יתחברו? מסתבר שהשפעותיו של המיינדפולנס, שמקורו בבודהיזם, נתמכים מחקרית ומדעית. האזינו לשיחה על אמפתיה, נוכחות, הקשבה והיכולת להגיב מתוכה ולא להיות מנוהלים על ידי הסיטואציה והאינסטינקט.

המוח רץ

דוקטור נועה אלבלדה רצה אל האולפן כדי לספר לכולנו על הקשר בין פעילות גופנית לתפקוד המוח. צאו לריצה תוך כדי האזנה להשפעה שיש לה על הרגשות שלנו והבריאות הכללית. רק אל תפריזו, זה גם חשוב!

אילתור הוא שם המשחק

אלתור משותף ומשחק המראה הן פרקטיקות מחקריות מוכרות בתחום של חקר מוח חברתי, אבל המחקר על השפעתן בקרב מבוגרים עם אוטיזם מועט. ד״ר רחל-שלומית ברזיס מסבירה מה כלים אלה מלמדים אותנו וכיצד יכול תרגול מיינדפולנס להועיל למבוגרים עם אוטיזם. להאזנה.

זו לא סתם תחושת בטן

מה הקשר בין קבוצת חיידקים עצומה שחיה בסימביוזה איתנו, שוכנת במעיים שלנו, לבין המוח ותפקודו? בשנים האחרונות התבררה החשיבות העצומה של מושבת חיידקיי המעיים שלנו לא רק לתהליכים הקשורים למערכת העיכול אלא אף לתהליכים מוחיים. למשל, התברר כי יש לה קשר ישיר ועקיף לתחושת הלחץ שאנו חווים, לנטייה לדיכאון ואולי גם להפרעות פסיכיאטריות כמו אוטיזם. ד״ר נועה אלבלדה נזהרת מפיזור הצהרות משום שהמחקר בשלבים ראשוניים מאוד, אבל הוא בהחלט פותח בפנינו כיוונים חדשים ומבטיחים להבנה טובה יותר של קשרי גוף-מוח וטיפול במחלות שונות. להאזנה.

אני ואתה נשנה את העולם

כל סוגי האינטראקציה יחד הם החיים שלנו – מגע, הבעות פנים, שפת גוף, מלל. מה ההשפעה של האינטראקציה על חיינו? עד כמה האינטראקציה מלמדת אותנו ומשפיעה על העצמי לעומת האחר? מה קורה לנו כשאנחנו מבצעים יחד את אותה הפעולה? דוקטור יוליה גולנד, חוקרת מוח בכירה במרכז סגול, מסבירה על מיזוג ופירוד ועולם עתיר תקשורת. להאזנה.

חידת האוטיזם

לתרבות השפעות רבות על הפסיכולוגיה, ויתכן שאף על הביולוגיה. ד״ר רחל-שלומית ברזיס מצוות מרכז סגול היא פסיכולוגית התפתחותית, חוקרת אוטיזם. רחל-שלומית מספרת על אזורי ההשקה ויחסי הגומלין בין שלושת התחומים – תרבות, פסיכולוגיה, ביולוגיה – וכיצד אלה מלמדים על אוטיזם. אוטיזם היא לקות שנחשבת לחידה במחקר העכשווי, לכן הדיון בה מזוויות רבות: תפקיד החברה בקבלת האוטיזם, הבנת הקשר של הלקות אל התפקוד המוחי, הקשר אל אזורי הזיכרון הסמנטי והאפיזודי ועוד. להאזנה.

ההיסטוריה של השיגעון

ד״ר נועה אלבלדה מספרת לגיל מרקוביץ׳ על מחלת הסכיזופרניה לאורך השנים: שיטות טיפול, תגליות מכוננות ותפישות חברתיות. כיום, עדיין ניצבות בפני המדע שאלות גדולות לגבי סכיזופרניה, ונועה משתפת בהן ובשאיפת המחקר. גם לחברה אחריות רבה, הקשורה בשילוב חולי הסכיזופרניה, שמהווים כ-1% מהאוכלוסייה, בשגרה ה"נורמטיבית". להאזנה.

ילדים שואלים – המומחים עונים: ליל המדענים במרכז הבינתחומי

ליל המדענים, בשיתוף עם האיחוד האירופי ומשרד המדע, התקיים ב-21 בספטמבר 2015. במהלך הארוע, שעמד בסימן מדעי המוח, הילדים המבקרים זכו למפגש פנים מול פנים עם מדעני המוח באולפן הנייד של המרכז הבינתחומי. להאזנה.

מקבילית המוחות – על מרכז סגול למוח ותודעה

מרכז סגול למוח ותודעה הוא מרכז ייחודי בנוף האקדמי הישראלי. המרכז משלב מחקרי מוח חדשניים ופעילות חינוכית וקהילתית המתבססת על תובנות ממחקרי מוח שמקדמות רווחה נפשית וגופנית. מייסדת המרכז, ד"ר נאוה לויט בן-נון משוחחת עם גיל מרקוביץ' על המחקרים והפעילויות שהוא יוזם ומקדם. להאזנה.